Een aantal mensen kon zich begin 20e eeuw niet vinden in de orthodoxe manier waarop in Zoetermeer in de Hervormde gemeente het Woord Gods werd verkondigd. Vanuit de liberale kiesvereniging werd op 20 februari 1914 de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden opgericht. Vrijheid van meningsuiting en een ondogmatische godsdienstbeleving speelden een hoofdrol. Drijvende krachten achter de vereniging waren de oprichters C.G. Noordam, fabrieksdirecteur en J.D.P. van Duijvenbode, eigenaar van een loodgietersbedrijf. Andere steunpilaren van het eerste uur waren landbouwer S. Glijnis, fabrikant A.J. Noordam, veearts J.L. Moerkercken van der Meulen en kruidenier A. Muilwijk. Opvallend voor die tijd maar geheel eigen aan de vereniging, was dat er ook vrouwelijke leden waren en zelfs een dame in het bestuur werd gekozen in 1914. Zij bedankte echter voor de eer.
Dominee P.L.L. Post uit Rijswijk kwam om de week preken. C.G. Noordam, bestuurslid van de Spaar- en voorschotbank, stelde een lokaal van die bank in de Dorpsstraat beschikbaar en na de aanschaf van een kamerorgel en 25 voetenbankjes “voor de dames” startten de kerkdiensten. Voor de onkosten werden lammeren geweid ten bate van de vereniging net als bij de room-katholieken.
Vanuit de Hervormde gemeente gezien was de vereniging aanvankelijk een splijtzwam, die alleen maar voor opschudding zorgde. Overigens werd in 1926 de Vereniging tot verbreiding der gereformeerde waarheid in de N.H. kerk opgericht, waarmee ook de rechterflank van de kerk zich organiseerde. Jarenlang was de vereniging voor het houden van doopdiensten aangewezen op de gastvrijheid van de Rijswijkse Hervormde gemeente, waar wel een vrijzinnige predikant voorging.
In de Tweede Wereldoorlog vorderden de bezetters alle vergaderruimte. Gelukkig bood G. Glijnis uitkomst: hij had zojuist een nieuwe stal gebouwd en zolang de koeien niet naar binnen hoefden, konden daar kerkdiensten worden gehouden. Zo goed en zo kwaad als het ging werd het werk voortgezet, totdat men halverwege 1944 weer over het Spaarbankgebouw mocht beschikken. Het ledental groeide en de gemeente Zoetermeer reserveerde aan de Julianalaan grond voor een kerkje. Op 20 december 1955 werd daar de Adventskerk in gebruik genomen.
Door een overeenkomst met de Vrijzinnig protestantse geloofsgemeenschap in Boskoop werd het in 1968 mogelijk een gezamenlijke predikant aan te stellen.
Op 7 juni 1969 werd de Remonstrantse Kring Zoetermeer opgericht. Na ruim 100 jaar kreeg Zoetermeer hiermee weer een eigen remonstrants kerkgenootschap. Op 25 september volgde de stichting van de Doopsgezinde gemeente, die ook al een omvangrijke voorganger in 17e-eeuws Zoetermeer had. De remonstranten en doopsgezinden in Zoetermeer vormden al snel een samenwerkingsverband met de vrijzinnigen: VVH-DoRe, later de Vrijzinnig Christelijke Geloofsgemeenschap. Bij de viering in 2010 van 400 jaar Remonstranten is in de Adventskerk het unieke 17e-eeuwse Avondmaalszilver uit de oude Remonstrantse kerk van Zoetermeer tentoongesteld.
Meer informatie:
Boeken en tijdschriften
- Grootveld, R. (Ronald) & Koopmans, B. (Botine). (1995). Samen onder één dak : jubileumboek van de Adventskerkgemeente te Zoetermeer.