Toen Toon van Fraassen in 1952 een zaal met bioscoop opende achter zijn restaurant De Meerbloem in de Dorpsstraat, richtten enkele Zoetermeerders een Filmkring op om tegemoet te komen aan de wens naar ‘de betere film’. De activiteiten breidden zich uit tot tentoonstellingen en lezingen. Vanaf 1963 heette de vereniging officieel Culturele Kring Zoetermeer (later De Seghbloem). Manifestaties vonden plaats in zalen en scholen. In hetzelfde jaar startte de Openbare Bibliotheek, een opvolger van initiatieven vanuit de kerken, die in 1965 een eigen gebouw aan de Meidoornlaan kreeg.
De Seghbloem beijverde zich voor de oprichting van een theater in Zoetermeer en kreeg dat op 3 januari 1976 voor elkaar met de opening van het minitheater annex bioscoop De Graanschuur in de Dorpsstraat met 236 stoelen. Daar werd ook de gemeentelijke kunstuitleen gevestigd. Plannen voor een groter theater stuitten aanvankelijk op geldgebrek maar in april 1992 kon Prinses Margriet het Stadstheater Zoetermeer openen (700 stoelen!). Theater De Graanschuur sloot in 1994. Vanaf 1985 hoefden de Zoetermeerders voor een ‘echte film’ niet meer naar Den Haag. De Promenadebioscoop in het Stadshart bood elk wat wils. Dertien jaar later kwam het nog veel grotere Movie Palace tot stand.
![Folder van Toneelkern Te Palensteyn (afbeelding: coll. HGOS)](https://www.geheugenvanzoetermeer.nl/wp-content/uploads/2024/10/ec550d59_1-e1729251791779-217x300.jpg)
In 1977 opende het Historisch Genootschap Oud Soetermeer een oudheidkamer waar kleine tentoonstellingen over de geschiedenis van Zoetermeer te zien waren. Na de verhuizing naar ’t Oude Huis in de Dorpsstraat kwam daar in 1989 een officieel, later geregistreerd museum tot stand. Het begon als historisch museum maar ontwikkelde zich in de loop der jaren tot Stadsmuseum. (Te) ambitieuze plannen leidden tot een groter en duurder museum in het Stadscentrum in 2018. Door het wegvallen van financiële steun door het gemeentebestuur, viel in 2023 het doek voor het museum.
Op het gebied van muziek konden jongeren vanaf 1975 terecht in De Boerderij, begonnen als krakersinitiatief en in de loop der jaren, en een verhuizing verder, landelijk bekend geworden als muziekpodium. Dansen deed je in die tijd bij klassenfeestjes, in de buurtcentra en af en toe in één van de schaarse cafés. In Meerzicht ontstond in 1981 The Sound of the sixties, een muziekfeest voor de wat oudere jongeren. Na drie jaar verhuisden deze concerten naar de nieuwe discotheek Locomotion, een groot danspaleis aan de rand van de stad. Vooral bij het uitgaan van de disco was de route naar station Voorweg berucht. De disco sloot in 2011 zijn deuren en in ‘Loco’ kwam een eetpaleis. Tussen 1995 en 2004 was er nog een discotheek in Zoetermeer: Amphion. Hier kwamen de jongens in polo in plaats van een T-shirt. ‘Verstopt’ in de onderbouw van het Stadshart trok het jarenlang feestende jeugd.
Muziekles kreeg je vanaf 1973 in de Streekmuziekschool in de Dorpsstraat, in de voormalige openbare school op nummer 114. Samen met buurgemeenten had Zoetermeer deze school opgericht. Na een overgang in Stedelijke muziekschool in 1984, vormde de school samen met vele andere instellingen op het gebied van culturele expressie een gezamenlijk centrum. Dit uitgebreide Centrum voor Kunst en Cultuur, vanaf het begin CKC genoemd, is in 2001 door koningin Beatrix geopend.
Meer informatie:
Archieven:
- Plaatsingslijst van archief 135. Culturele Kring ‘De Seghbloem’ 1963–1993: dit archief bevat onder andere vergaderverslagen, correspondentie over de financiën, programma’s en krantenknipsels van Culturele Kring ‘De Seghbloem.
- Inventaris van archief 009. Gemeenschappelijke Regeling Streekmuziekschool Centrum Zuid-Holland te Zoetermeer, (1972)1973-1984 (1990): dit archief bevat onder andere stukken betreffende de instelling, ontwikkeling en opheffing van de gemeenschappelijke regeling en stukken over de muziekschool aan de Dorpsstraat 114.