Archief kunstproject ‘De hoop van Zoetermeer’ overgedragen
In 1992 trok de Floriade meer dan drie miljoen bezoekers naar Zoetermeer. Niet alleen op het Floriadeterrein was van alles te zien en te doen. Ook elders in de stad werden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo werd bijvoorbeeld de beeldende kunstmanifestatie ‘Floravontuur in beeld ‘92’ georganiseerd. Hiervoor werden tien ontwerpen van (ex)studenten van de Gerrit Rietveldacademie gerealiseerd.
Een van de gerealiseerde ontwerpen was het project van Adriaan Rees. Het project van Rees bestond uit vier onderdelen, waarbij molen De Hoop centraal stond. Aan de wieken van de molen waren zeildoeken bevestigd met daarop gezeefdrukte portretten van de molenaar, de bakkersvrouw, de burgemeester en ‘het meisje van Zoetermeer’. Verschillende Zoetermeerse bakkers bakten daarnaast een broodje (’t Wiekje) dat Rees speciaal voor het project had ontworpen. Ook was aan de gevel van het stadhuis een neon object bevestigd en was in het stadhuis een wandsculptuur van Rees te zien.
In de gemeentelijke archieven zijn weinig stukken over ‘Floravontuur in beeld ‘92’ terug te vinden. In hun podcast ‘Verhalen uit de gemaakte en geleefde stad’ keken de Schatbewakers dit jaar samen met Adriaan Rees, Laura Fuchs (het ‘meisje van Zoetermeer’) en burgemeester Bezuijen terug op het project van Rees. Om te voorkomen dat het project uit het ‘geheugen van Zoetermeer’ verdwijnt, zetten de Schatbewakers zich vervolgens in voor de overdracht van het projectarchief van Rees aan het Stadsarchief. En met resultaat! Recent heeft Adriaan Rees zijn archief met betrekking tot het project ‘De hoop van Zoetermeer’ overgedragen aan het Stadsarchief. Het archief is inmiddels geïnventariseerd en kan bij het Stadsarchief worden geraadpleegd. De inventaris vindt u hier.