In 1962 kreeg Zoetermeer, toen nog een dorp met ongeveer 8.000 inwoners, van de regering de opdracht om als groeikern een stad met 100.000 inwoners te ontwikkelen. Met het ontwerpen van deze nieuwe stad stond Zoetermeer voor een taak die nog niet eerder in Nederland was uitgevoerd: het bouwen van een nieuwe stad in een bestaand landschap.
Dit alles heeft geleid tot een explosieve groei van een dorp in het Zuid-Hollands veengebied tot de stad Zoetermeer zoals we die nu kennen. Meer dan 80% van het bebouwd oppervlak van de stad is in de periode 1945-1990 ontstaan. Zoetermeer groeide zo hard dat het de snelst groeiende stad van Nederland werd. Het Polygoonjournaal maakte hier in 1973 een item over. Om het erfgoed uit de periode 1945-1990 in kaart te brengen is op initiatief van een raadsmotie het Post 45-project uitgevoerd. Doel van dit project was de cultuurhistorisch waardevolle panden, complexen, gebieden en structuren van Zoetermeer uit de periode 1945-1990 te inventariseren en te waarderen.
Het verhaal van de groeikern Zoetermeer, de new town, heeft hierbij centraal gestaan en is op drie schaalniveaus uitgewerkt. Deze drie documenten zijn het resultaat:
- Het Verhaal van de Stad: hierin is de totstandkoming en ontwikkeling van de groeikern Zoetermeer beschreven. In deel 1 zijn de 10 ruimtelijke en cultuurhistorische hoofdtyperingen in het kort beschreven. Deel 2 bevat het uitgebreide verhaal van de groeikern Zoetermeer.
- De 10 wijkbiografieën : van elke wijk, aangelegd in de periode 1945-1990, is een biografie gemaakt. Elke biografie bestaat uit een beschrijving van de totstandkoming van de wijk, het huidig ruimtelijk karakter, de cultuurhistorische hoofdkenmerken en de cultuurhistorische waarderingskaart.
- Wijkbiografie 1: Uitbreiding Dorp
- Wijkbiografie 2: Paleinstein
- Wijkbiografie 3: Driemanspolder
- Wijkbiografie 4: Meerzicht
- Wijkbiografie 5: Buytenwegh De Leyens
- Wijkbiografie 6: Seghwaert
- Wijkbiografie 7: Stadscentrum
- Wijkbiografie 8: Noordhove
- Wijkbiografie 9: Rokkeveen
- Wijkbiografie 10: Bedrijventerreinen
- De Inventarisatie Post 45: dit is een omvangrijke inventarisatie van panden, complexen, roerende objecten, gebieden en structuren die gerealiseerd/gemaakt zijn in de periode 1945-1990 en die van cultuurhistorische waarde zijn voor Zoetermeer.
In de Toelichting resultaten Post 45-project vindt u een uitgebreide toelichting op deze drie documenten.